Owoce Porady Zdrowe odżywianie

Owoce Mango na odchudzanie

Mango w walce z nadwagą

Mango na odchudzanie to owoc, który pochodzi z Afryki. Roślina ta jest bardzo cenionym źródłem pożywienia ze względu na wysokie wartości odżywcze miąższu oraz wysoką zawartość białka w pestce owocu.                                              

Mango na odchudzanieOwoce mango są dość popularne, wiele osób bardzo je lubi i chętnie włącza do swojej diety, jednak jedynie mango afrykańskie zawiera składniki, które ułatwiają odchudzanie. Czym mango afrykańskie różni się innych? Cały sekret odchudzania znajduję się w nasionach tego owocu.                                                                                         

Mango zalicza się do najbardziej popularnych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających.  Owoc ten nie tylko pomaga w odchudzaniu, ale także obniża poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu.

Mango na odchudzanie – korzyści zdrowotne:

  • znacznie hamuje apetyt –  nie odczuwamy przez dłuższy czas głodu i jemy mniejsze porcje oraz nie podjadamy pomiędzy posiłkami.
  • zapewnia uczucie sytości, co pomaga Nam przed podjadaniem pomiędzy posiłkami
  • zmniejsza ochotę na tłuste przekąski i słodycze,
  • doskonale spala tkankę tłuszczową,
  • pozwala pozbyć się szkodliwych toksyn,
  • wspomaga trawienie, które jest niezwykle ważne w walce z nadwagą
  • pozwala zachować harmonię w organizmie ? jest bogate w cenne witaminy i substancje odżywcze ? witaminę C, E, B6, K, kwasy omega 6, 3 i 9 oraz wiele innych,
  • zawiera polifenole, które zmniejszają ryzyko gromadzenia się nowych złogów tłuszczu, przez co organizm jest zmuszony sięgnąć po zgromadzone zapasy,
  • jest znakomitym źródłem błonnika pokarmowego (który obniża poziom cholesterolu we krwi),
  • doskonale wpływa na metabolizm organizmu ludzkiego. Skuteczne przyspieszanie procesu przemiany materii i oczyszczanie organizmu z toksyn. Wpływa korzystnie na ogólną kondycję zdrowotną organizmu.

Mango może być stosowane w różnych formach zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Owoc ten można jeść dojrzały w całości lub w postaci galaretek, budyniu i innych deserów. Z mango robi się także soki, koktajle oraz konfitury. Dodaje się je do curry, mieszanek warzywnych oraz sałatek.